meer energie, meer veerkracht, minder pijn

Vriendelijkheid en compassie veranderen de hersenen

“Een vriendelijk mens heeft de halve wereld”, zegt het spreekwoord. En ik denk dat het waar is. Ken je deze ook? “Wie goed doet, goed ontmoet”. We hebben een ontzettende behoefte aan vriendelijkheid en liefdevolle aanraking. Ik vertel je iets wat je nog niet wist: vriendelijkheid en compassie veranderen onze hersenen!

Vriendelijkheid is buitengewoon goed voor onze gezondheid. Onderzoek toont aan dat vriendelijkheid een goed middel is tegen stress. Het ontspant. Hoe werkt dat? Het lichaam kent een modus om ons lichaam in actie te brengen (het sympatisch zenuwstelsel) en een modus om ons in een staat van ontspanning te brengen (het parasympatisch zenuwstelsel). Ontspanning stimuleert de spijsvertering en werkt als rem op de hartslag.  Actie en stress brengen de hartslag juist omhoog, de geest wordt scherp en alert, zodat we snel kunnen reageren. Super handig op het werk, maar niet teveel en niet te lang. Vriendelijkheid, dankbaarheid en liefdevolle aandacht zijn het tegengif voor teveel aan stress. Het ontspant, zorgt voor een goede spijsvertering en brengt de hartslag omlaag. Maar er zijn meer positieve effecten. Het lichaam maakt minder ontstekingsmediatoren aan als je echt ontspannen bent. En het lichaam maakt oxytocine aan, een hormoon dat de verbondenheid tussen mensen stimuleert. Liefdevolle aanraking, zoals bij een voetreflexmassage,  stimuleert ook de productie van oxytocine.

Vriendelijkheid en compassie veranderen de hersenen! Eigenlijk is het zo dat de hersenen continu in verandering zijn. Bewegingen, gedachten, alle nieuwe input zorgt voor nieuwe verbindingen in de hersenen. Daarom kunnen we leren. Het aardige hiervan is dat je jezelf kunt trainen in aandacht en vriendelijkheid. Je stimuleert je hersenen de juiste hormonen aan te maken die er voor zorgen dat je je evenwichtig en verbonden voelt.

Deze zomer las ik het boek ‘Uitverkoren’ van Chaim Potok, over de ontmoeting tussen orthodoxie en vrijzinnigheid. Daarin zegt één van de hoofdpersonen: ‘trek nooit een conclusie over iemand, voordat je je in zijn motieven hebt verdiept’. Ook al speelt het verhaal zich af in een andere tijd, deze oefening in compassie heeft nog niets van zijn zeggingskracht verloren. Dat zouden we vaker moeten doen!

Van oudsher is bidden, mediteren, vergeving en goede daden het terrein van religie. Maar eigenlijk heeft het daar niets mee te maken. Wij hebben liefdevolle vriendelijke aandacht gewoon nodig om goed te blijven functioneren; als wezen en als maatschappij. Broodnodig!

Plaats een reactie